tirsdag 20. april 2010

RYPER fra hundespannLangvadsøhelga mi er forbi, og jeg sitter igjen med mange nye bilder og gode opplevelser å se tilbake på. Det var en utrolig ting å være blant alle de krykkjene, selv om kamera fikk seg en dæsj drit... Og så var noe som for meg ble en mye større foto- og naturopplevelse; -Å fotografere ryper fra hundespann!

Egentlig skulle vi bare ta en ettermiddagstur med spannet, og jeg hadde i grunn ikke noen videre tanker om at det skulle bli særlig fotografering. Men gamlis-tela var på, og kamera ble med (etter at jeg holdt på å glemme det, så takk der kjære Roy!).Så da kjørte vi inn i solnedgangen, og lyset var delikat vinterlig. Hundene dansa over skaren, og jeg nøt naturen og lyset vi var i. Om litt kjørte vi inn i en dal, og så sannelig! Der sprang det ei rype jo! Men kamera lå jo i sleden! I full fart bøyde jeg meg nedi sledetrekket for å få fikla opp kamera som igjen lå i veska, men dette tok sin tid, så rypa forsvant opp i ei dalside. Jaja, et par bilder fikk jeg jo... Jeg var litt lettere fortvila over min egne trege glidelåsteknikk i fart, men denne følelsen forsvant da Roy stoppa spannet sitt og sa at det sto ei rype til inni dalen foran oss. Jippi!Jegeren våkna, spannet ble parkert, og jeg på jakt! Jeg lista meg forover, tok noen bilder av rype blant stein, lista meg litt til, tok bilder av rype i galopp, lista meg mer, og tok bilder av rype i flukt. Det var det.Vi kjørte videre, opp på fjellet, nøt utsikten i ei skumring som var ny, snudde spanna, og satte kursen ned mot havet igjen. Men etter litt dukka det enda ei rype opp. Jeg hadde et lite drøftemøte med Roy som mente at vi kunne snikekjøre litt til. Jeg kjørte først, og dette ble litt av en opplevelse, for både fotograf, tilskuer, hunder samt de hvitkledde i fjær.Med begge hender på kamera bøyde jeg meg over sledebøylen for å holde meg fast med albuene. Hundene gikk forover mens jeg sto på matta for å bremse og holde igjen. Samtidig holdt jeg pusten, og du dæven! Plutselig dukka opp enda ei rype, og enda fire til! Jeg tok bilder, hundene fikk ferten av flokken og ville på jakt! Jeg hang over bøylen, holdt meg fast i kamera, og sto hardt planta på bremsen mens rypene ble foreviget!


Jeg har aldri vært noe gira på stativ jeg...

6 kommentarer:

 1. Flotte opplevelser vil jeg tro! Liker spesielt bildet 3 :)

  SvarSlett
 2. Er det ikke herlig å møte på Rypa sånn :-) Det er ofte sånn at når du minst aner det - det er da det skjer, plutselig er de bare der og mulighetene byr seg. Flott at du husket kamera, det gjorde ikke jeg forrige gang jeg fikk rypa på 10 meter - der satt den rolig og ville ikke på vingene... surt, men fortjent!
  Ha en glitrende dag der oppe i nord.

  SvarSlett
 3. Ja, det var veldig artig å oppleve dette! Jeg sto faktisk å håpa på å se ryper da vi starta ut fra Skallelv, men hadde i grunn ikke trodd det skulle gå så greit å fotografere dem.

  Disse var nærmere enn 10 meter! Den derre flokken var på kanskje 3 da jeg og spannet kom snikende...

  SvarSlett
 4. Nydelig serie. V1 i særklasse lekker :)
  mvh
  Håvard

  SvarSlett
 5. Nydelig!! Var jeg der :)? Det var enda finere enn det jeg så for meg..

  Roy

  SvarSlett
 6. Takktakk! Hehe, ja, Roy. Du var der :)

  SvarSlett

Jeg tar imot kommentarer på både tekst og bilder med stor takknemlighet.